FHiTT es compromet amb la innovació regional impulsada per ACCIÓ

Maria Buxadé ACCIO Regional Innovation Valleys

La directora de la Fundació HiTT, Maria Buxadé, és una de les científiques que intervé a la convocatòria Regional Innovation Valleys de la Comissió Europea sobre innovació, que a Catalunya impulsa ACCIÓ. FHiTT i, en particular la seva directora, hi pren part com a responsable del projecte de recerca Dryox Health, especialitzat en detectar necessitats no cobertes i desenvolupar solucions innovadores basades en el reposicionament de fàrmacs. La contribució directa de Buxadé consisteix a aportar l’experiència de primera mà sobre el suport que  reben per part d’ACCIÓ les empreses emergents participants a projectes competitius de recerca, per accedir a finançament europeu. Això implica que ha participat en les sessions prospectives que organitza ACCIÓ, per identificar els reptes i les necessitats específics dels col·laboradors locals, per tal de contribuir a ubicar Catalunya al mapa de la innovació traçat per la Unió Europea.

“Des de la Fundació HiTT intervenim al projecte Regional Innovation Valleys d’ACCIO, arran de disposar del segell d’excel·lència EIC accelerator, concedit per la Comissió Europea a projectes innovadors excel·lents”

Maria Buxadé, directora de la Fundació HITT.

L’objectiu essencial de les Regional Innovation Valleys és impulsar i connectar organitzacions i professionals de l’European Innovation Council, punteres en àrees com ara l’assistència sanitària, la seguretat alimentària, la dependència dels combustibles fòssils i la transformació digital i la ciber seguretat, tenint en compte els reptes de gran abast que suposen. ACCIÓ selecciona les entitats i professionals que hi prenen part: “des de la Fundació HiTT hi intervenim arran de disposar del segell d’excel·lència EIC accelerator, concedit per la Comissió Europea a projectes innovadors excel·lents”, explica Maria Buxadé, per a qui haver format part d’aquest estudi vinculat a la innovació està a mig camí entre un honor i una responsabilitat.

Toni Ruiz, consultor sènior d’Emprenedoria tecnològica d’ACCIO, afirma que Catalunya aporta estratègies i serveis de suport a les empreses emergents, per assolir bons resultats a les convocatòries de finançament europeu els darrers anys. Imatge: FHITT.

Equilibrar la innovació

El fil conductor de les Regional Innovation Valleys és la innovació orientada a potenciar diversos territoris amb rendiments i resultats heterogenis. En el cas del projecte en què intervé FHiTT, hi prenen part organitzacions i professionals de Bèlgica, Espanya (amb la representació de Catalunya per part d’ACCIO), Grècia (al capdavant del projecte), Hongria, Irlanda i Malta. La iniciativa “vol donar respostes sobre la capacitat de les empreses i organitzacions catalanes a l’hora d’innovar” en el context d’Europa, en paraules de Toni Ruiz, el seu responsable a ACCIÓ. Ruiz també apunta que al consorci de països participants al projecte d’innovació regional, “Catalunya aporta diferents estratègies i serveis de suport a les empreses emergents mitjançant ACCIÓ i les entitats que conformen l’ecosistema català, que han ajudat a aconseguir bons resultats a les convocatòries de finançament europeu els darrers anys”.

El projecte preveu un any de durada i contempla treballar amb 4 empreses, 2 universitats i 2 especialistes de l’àmbit científic. Pertany al programa de recerca europeu Horizon Europe, el principal programa de finançament de la investigació i la innovació de la Unió Europea, amb un pressupost de 95.500 milions d’euros.

Les Regional Innovation Valleys faciliten la col·laboració i reforcen l’impacte de la recerca i la innovació en desenvolupar, donar suport i aplicar les polítiques de la Unió Europea, segons explica el representant d’ACCIÓ. I, alhora, donen suport a la creació i millor difusió de coneixements i tecnologies excel·lents.